NORMA Feather Diabetic Socks
NORMA FEATHER Diabetic Socks are specially developed and designed to offer tender protection for diabetic's feet.
NORMA FEATHER Diabetic Socks are antimicrobial agent treated socks made up of Pure Egyptian Cotton.




Recieve Regular updates through e-mail about our health care products & our upcoming schemes / draws
Home    |   Products   |  Diseases  |  Order Forms  |  Contact Us
HOME      /       PRODUCTS      /     DISEASES      /      ORDER FORMS    /   QUALITY   /    CONTACT US
Accounts Details

User Name


User ID


Password


Change Password


     What's New









"MEDIRENT" a division of NORMA, provides medical equpiment on "Rent". Services available for only Delhi / NCR.

on NORMA Feather - Diabetic Socks
F.A.Qs.
Q1. What is diabetes?
Ans: Diabetes mellitus (DM) is a diseases in which the body cannot regulate the amount of sugar (specifically, glucose) in the blood and this leads to high levels of sugar in the blood.

Q2. What is peripheral neuropathy?
Ans: Peripheral neuropathy is the term for damage to nerves of peripheral nervous system. When the basic cause is Diabetes, it is known as Diabetic Peripheral Neuropathy.

Q3. What is Atherosclerosis?
Ans: Atherosclerosis is the condition in which fatty material (cholesterol) collects inside along the walls of the arteries. The fatty material thickens, hardens (form calcium deposits) and may eventually block the artery.

Q4. Why foot care is essential for diabetics?
Ans: Diabetes is one of the major causes for lower foot amputation.
        Foot care is essential for diabetics for the following reasons:
        1. Peripheral Neuropathy: Diabetics often have decreased sensation in their feet which leads to decreased ability  to feel pain, heat & cold.
        2. Atherosclerosis:  Diabetics are also prone to change in blood vessel which may lead to decreased blood circulation and hence may lead
            to reduced ability to heal and fight infections.   

Q5. What are diabetic socks?
Ans: The unique concept of 'Diabetic Socks' is to provide tender protection for diabetic's feet by just replacing routine socks with diabetic socks.

Q6. What is NORMA Feather Diabetic Socks ?
Ans: NORMA FEATHER Diabetic Socks are specially developed and designed to offer tender protection for diabetic's feet. NORMA FEATHER Diabetic Socks are antimicrobial agent treated socks made up of Pure Egyptian Cotton.

Q7. How NORMA Feather Diabetic Socks are superior to routine socks?
Ans: NORMA FEATHER Diabetic Socks are superior to normal Socks in all the aspects:
-   minimize risk of moisture
-   minimize risk if microbial infection
-   offer therapeutic length & non-biting top
-   offer better pressure dispersion
-   offer seamless toe and form fitting design

Q8. Can diabetics only use NORMA Feather Diabetic Socks?
Ans: Anybody can use NORMA FEATHER Diabetic Socks for extreme comfort & protection. Especially for stinking feet its an ultimate solution.

Q9. How NORMA Feather Diabetic Socks is beneficial for Diabetics?
Ans: NORMA FEATHER Diabetic Socks offer both protection from risk factors & comfort:
1.  Minimize risk of moisture
2.  Minimize risk of microbial Infection
3.  Offer better pressure dispersion and aeration because of terry lining.
4.  Offer seamless toe & form fitting & minimize irritation, wrinkling and bunching.

Q10. What are the sizes available in NORMA Feather Diabetic Socks?
Ans: NORMA FEATHER Diabetic Socks are available in universal size.

Q11. What are the colors available in NORMA Feather?
Ans: NORMA FEATHER Diabetic Socks are available in 6 beautiful colors for daily use: Black, Brown, Beige, Gray, White and Blue.

Q12. What is the life of NORMA Feather Diabetic Socks?
Ans: The effective medical life of I pair of NORMA FEATHER Diabetic Socks is up to 30 washes i.e. about 6 - 7 months for Weekly pack and 3- 4 months for Trial pack.

Q13. What is the benefit of Egyptian cotton? Or how Egyptian cotton is superior to normal cotton?
Ans:  Special long fiber Egyptian Cotton Yarn, low on twist and high on softness, is superior to normal cotton in both  the features which make cotton a high priority fiber i.e. MVTR and Softness. Egyptian Cotton has higher MVTR ( moisture vapour transport rate) thus wicks away the perspiration very fast and is softer than normal cotton.

Q14. What is the benefit of terry lining at the bottom?
Ans: Terry lining on the bottom offers following benefits:
1.  Better pressure dispersion.
2.  Increased MVTR.
3.  Increased breathability or aeration.

Q15. What is the benefit of therapeutic length?
Ans: Therapeutic Length means length up to the ankle. Up to the ankle legs do not expand in diameter. Therefore, socks do not compress the legs like normal socks and do not hinder the peripheral blood flow.

Q16. What is the benefit of seamless toe?
Ans: Unlike normal Socks NORMA FEATHER Diabetic Socks offer seamless toe. Seamless toe resolves the problem of hot spots created because of seam.

Q17. What is the benefit of antimicrobial treatment?
Ans: Antimicrobial treatment minimizes the chances of microbial infection & minimizes the stink.

Q18. Do NORMA Feather Diabetic Socks retain its antimicrobial activity after wash? If yes, up to how many wash?
Ans: Yes, NORMA FEATHER Diabetic Socks retain their antimicrobial activity after wash. To retain the antimicrobial activity NORMA FEATHER Diabetic Socks should not be washed with chlorine bleach.   Egyptian cotton yarn of NORMA FEATHER Diabetic Socks is treated with antimicrobial agent at the time of manufacturing. This technology is world wide known as 'PURISTA'

Q19. What is antimicrobial agent, NORMA Feather is treated with? What is the significance of that antimicrobial agent?
Ans: Egyptian cotton yarn of NORMA FEATHER Diabetic Socks are treated with POLYHEXAMETHYLENE BIGUANIDE during manufacture.

        Significance:
        1.  Fast acting broad spectrum antimicrobial agent effective against gram positive & negative bacteria. And is a broad spectrum virucide.
        2.  Retain its activity in hard water and do not cause surface streak and tackiness.
        3.  Stable over wide pH range.

Q20. What is the correct way to use NORMA Feather Diabetic Socks?
Ans: NORMA FEATHER Diabetic Socks should be used like normal socks.

Q21. Are there any special precautions to use NORMA Feather Diabetic Socks?
Ans: NORMA FEATHER Diabetic Socks are used like normal socks. To retain the antimicrobial activity NORMA FEATHER Diabetic Socks should not be washed with chlorine bleach.

Q22. Does NORMA sell Diabetic foot wear also?
Ans: NORMA offers NORMA Insoles made up of medical grade silicone. NORMA Insoles can be used with any shoes.
        NORMA Insoles are beneficial in the prevention and management of various foot complications.

Q23. Is there any other brand of diabetic socks available in the market?
Ans: NORMA is the only company which offers Antimicrobial Diabetic Socks.